Oristone Oy - Orivesi

Kiviyrittäjyyttä yli 65 vuotta

Orivedellä on pitkät perinteet paikkakunnalta löytyvän liuskekiven louhinnasta ja sen käytöstä eri tarkoituksiin. Iso- ja isoisovanhempamme Rosa ja Uuno Lahti perustivatkin ensimmäisen louhoksensa Oriveden Päilahteen vuonna 1951, ja toisen Oriveden Yliskylään vuonna 1981. He tekivät pariskuntana tiivistä yhteistyötä, koska Uuno oli menettänyt näkönsä kiven räjäytyksessä jo uransa alkuvaiheessa.

Uuno Lahti

Työ oli kausittaista, ajoittuen varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kiveä tuotettiin Suomen lisäksi myös ulkomaille. Näkövammastaan huolimatta Uunon ura kiviyrittäjänä kesti kunnioitettavat 40 vuotta perustuen mottoon: ”Luja usko vie läpi harmaan kiven.”

Sukupolvet vaihtuvat

Alpo Tuominen oli nuoresta pitäen työskennellyt louhoksella vanhempiensa kanssa, siirtyen vaimonsa Aulikki Tuomisen kanssa kiviyrityksen johtoon opettajantyönsä rinnalla vuonna 1991. Kivityöperinteen säilyminen suvussa oli myös heille tärkeää, ja heidän lapsensa Marjut, Marko ja Mirkka nimesivät yrityksen isänsä jälkeen Liuskekivilouhimo Oristone Oy:ksi vuonna 2010.

Alpo Tuominen

Yhtiön toiminta käynnistyi Oriveden Yliskylän louhoksella, ja samalla neljännestä sukupolvesta tuli mukaan myös Marjun poika Kari Hanhijärvi. Vuonna 2011 Kari ottikin vetovastuun yrityksestä, ja muodostaa Marjut Hanhijärvi-Pyykkösen kanssa yhtiön nykyisen hallituksen.

Uusia tuulia

Yrittäjyytemme aikana tuotevalikoima on hiljalleen laajentunut ja uusia innovaatioitakin on syntynyt. Suomalainen käsityöperinne on pitänyt pintansa vuosikymmenestä toiseen ja tulee jatkossakin olemaan osa suomalaista rakennuskulttuuria. Nykyään kiveä louhitaan ympärivuotisesti, ja työllistämme paljon nuoria etenkin kesäisin. Meille tullaan asioimaan vuosikymmenienkin takaa, mikä sitoo sukupolvien aikana tehdyn työn mielekkäällä tavalla yhteen.

Ja matka senkuin jatkuu, loppuun vielä historian lehtien havinaa:

Liuskekiven halkaisua
Liuskekiven halkaisu käsityönä on kovaa hommaa, ja se työstetään vielä tänäkin päivänä samalla tapaa.

Evästauko
Ei sitä ilman evästä töitä jaksa tehdä...

Englantilaisturisteja louhimolla
Englantilaisturisteja tutustumassa liuskekivilouhimolla Orivedellä.

| Liuskekivilouhimo Oristone Oy - Oriveden Kivi | 0400 735 794 | Yliskyläntie 304, 35100 Orivesi AS | Y-tunnus: 2338675-1 |